Groen en sociaal culinair verhaal
Al meer dan 17 jaar schrijf Very Food Catering een duurzaam en sociaal culinair verhaal, waar we met trots op terugkijken. Sinds 2019 heeft deze duurzaamheidsvisie zich verder ontwikkeld tot een ambitieus en tastbaar plan, met als doel om voedselverlies en verspilling tot een minimum te beperken en bij voorkeur naar zero food waste.
Dit willen we doen door onze inkoop af te stemmen op de reële vraag, zowel wat betreft producten als wegwerpverpakkingen en schadelijke voedingsmiddelen. Daarnaast maken we in de keuken gebruik van duurzame bewaarmethodes en snelkoeling, zo krijgen bereidingen een langere houdbaarheid.
Daarnaast vinden wij het sociale aspect binnen Very Food Catering even belangrijk. We streven naar de beste en eerlijkste arbeidsomstandigheden voor onze medewerkers. Bovendien worden onze overschotten creatief herwerkt om als aangename lunch te serveren aan onze medewerkers. Dit zijn maar enkele voorbeelden van onze toewijding aan kwaliteit en milieu. Duurzaamheid komt tot uiting in elk facet van ons aanbod.
Duurzame ambitie
Visie
Onze visie is een wereld waarin evenementen bloeien in harmonie met de planeet en de gemeenschap, waar duurzaamheid de kern vormt van elk aspect van ons werk.
Missie
Onze missie is om evenementen te transformeren tot duurzame en inspirerende (eet)ervaringen, waarbij wij streven naar minimale ecologische impact met de beste en eerlijkste arbeidsomstandigheden.
Doel
Ons doel is om duurzaamheid te integreren, in elke fase van evenementenplanning & -uitvoering, van de ideeontwikkeling tot afvalbeheer, met als resultaat het verminderen van de ecologische voetafdruk en het versterken van de lokale gemeenschap. Door duurzaamheid centraal te stellen in alles wat we doen, streven we ernaar om niet alleen betekenisvolle culinaire ervaringen te creëren, maar ook een blijvende impact achter te laten die onze planeet en haar bewoners ten goede komt.
8 Focus punten
1. Duurzame producten en handel:
Gebruik van lokale, seizoensgebonden en biologische producten om de milieu impact te minimaliseren en lokale economieën te ondersteunen.
2. Zero waste:
Implementatie van recycling en compostering om afval te verminderen en voedselverspilling tegen te gaan.
3. Duurzaam transport:
Optimalisatie van transport routes en gebruik van milieuvriendelijke transportmiddelen om CO2-uitstoot te verminderen.
4. Duurzaam afvalbeheer:
Beheer van afvalstromen om milieu-impact te verminderen en duurzame praktijken te bevorderen.
5. Duurzaam kantoor:
Gebruik van energiezuinige apparatuur, minimalisatie van papiergebruik, ergonomische inrichting en implementatie van duurzame kantoorpraktijken mbt verlichting en verwarming.
6. Maatschappelijk verantwoord ondernemen:
Optimalisatie van transport routes en gebruik van milieuvriendelijke transportmiddelen om CO2-uitstoot te verminderen.
7. Diversiteit op de werkvloer:
Streven naar inclusiviteit en diversiteit binnen het team om een respectvolle en stimulerende werkomgeving te bevorderen.
8. Eerlijke arbeidsomstandigheden:
Garanderen van veilige en ondersteunende werkomstandigheden en respecteren van arbeidsrechten binnen de organisatie en toeleveringsketen.
vEry Food Catering & Duurzaamheid
1.Duurzame producten en handel
Als duurzame cateraar voldoen we aan strenge criteria, waaronder een minimum van 35% vegetarisch aanbod, terwijl vis, groenten en fruit strikt seizoensgebonden zijn en waar mogelijk biologisch en/of fairtrade. We kiezen voor duurzame vleesbronnen met een lage CO2 voetafdruk en waar een aandacht is voor dierenwelzijn, dit door te werken met diervriendelijke boerderijen met grasgevoerd vee of biologische landbouwmethoden.
Onze inzet voor eerlijke handel blijkt ook uit het gebruik van chocolade en koffie van ethische bronnen. Deze zijn geproduceerd volgens eerlijke normen en principes, met respect voor mens en milieu gedurende het hele productieproces. Zo laten we onze eigen koffieblend branden in Antwerpen bij Mokafina.
Wij werken bij voorkeur met lokale leveranciers en producten, ondermeer voor onze wijnen en schuimwijnen. Deze zijn van Europese of Belgische boden en worden voorzien door Lambrecht uit Sint-Martens-Latem, zij staan ook in voor de import van onze eigen wijn “Le Trotteur”. Daarnaast zijn wij ook ondersteunend lid van North Sea Chefs en streven we ernaar om zoveel mogelijk te werken met vis van minder en/of ondergewaardeerde vissoorten en bijvangst, gevangen door Belgische & Nederlands vissers, bekend te maken bij het grotere publiek. Maar ook als duurzame cateraar van de UGent bieden wij op hun evenementen 50 % vegetarische opties aan op elke evenement, waarbij we ook letten op het gebruik van vis met label van plantaardig dieet en een lage voetafdruk voor de gebruikte vleesproducten, met aandacht voor het dierenwelzijn. Als ambassadeur van “Lekker Oost-Vlaams” werken we met streekproducten uit Oost-Vlaanderen, waardoor we zorgen voor een korte keten bij de levering van onze producten, wat de lokale economie bevordert en gunstig is voor het klimaat.
2. Zero waste
Wij werken zoveel mogelijk met eigen porselein, daar dit een kleinere impact heeft op het milieu dan wegwerpmateriaal. Wij willen plastic beperken tot het absolute minimum en slimme alternatieven aanbieden. Bij Very Food Catering gaan we voor het gebruik van ons eigen duurzaam en trendy porselein en ons eigen glaswerk. Of het nu gaat om een receptie, walking dinner, buffet of zittend diner, ons tafelgerei is altijd stijlvol en milieubewust gekozen. Op deze manier dragen wij bij aan een positieve verandering waarbij plastic tot het uiterste minimum beperkt wordt.
De inkoop van onze producten wordt volledig afgestemd op de reële werkelijke vraag. Voor de evenementen die wij verzorgen, proberen wij zoveel mogelijk een correcte portie berekening uit te voeren voorafgaand aan de bereidingen om zo voedselverspilling bewust tegen te gaan. Desondanks onze inspanningen kunnen we niet voorkomen dat er voedseloverschot is na een evenement. Wij proberen zoveel mogelijk deze overschotten in restverwerking voor intern gebruik tijdens onze lunch te gebruiken.
Onze elektrische koelwagen in de pers:
3. Duurzaam transport
In maart 2023 hebben wij met trots de overstap gemaakt naar duurzaam transport door de aanschaf van een volledig elektrische Renault Master koelwagen met een actieradius van 190km. Deze innovatieve koelwagen maakt gebruik van elektrische aandrijving zowel voor het rijden alsook voor het koelen van voeding & drank, waardoor onze impact op het milieu aanzienlijk wordt beperkt. Wij beschikken daarnaast over eigen gekoelde bestelwagens die voldoen aan de Euro 6 norm alsook beschikken over een traceerbare koeling, die in alarm gaat zodra er een afwijking is. De betreffende chauffeur wordt hiervan op de hoogte gebracht. Door het nauwkeurig monitoren van de temperatuur in de koeling kunnen deze wijzigingen snel gedetecteerd en gecorrigeerd worden. Dit helpt voedselverspilling en vooral bederf te voorkomen. Het koelsysteem van de wagens, wordt enkel geactiveerd wanneer dit nodig is, waardoor er energie bespaard wordt en de impact op het milieu verkleind.
4. Duurzaam afvalbeheer
Op evenementen hebben wij steeds onze eigen vuilnisbakken en -zakken mee voor het verzamelen van het geproduceerde afval: etensresten, pmd, restafval, eventueel breuk van porselein en glas, alsook papier en karton. De etensresten komen terecht in onze swill containers. Wat betreft de eventuele folies die rond een verpakking, gehuurd porselein, glazen en of meubilair zitten, daarvoor hebben wij een plastiek folie container. Daarnaast beschikken wij over restafval, pmd, papier & karton en glascontainers op onze productiesite. Goede recyclage dragen we dan ook hoog in het vaandel, op deze manier proberen wij ook de afvalberg te verkleinen en ons steentje bij te dragen.
swill container
5. Duurzaam kantoor
Ook op ons kantoor proberen wij met het oog op onze planeet een duurzaam beleid te voeren. Met Very Food Catering communiceren wij overwegend digitaal naar zowel onze leveranciers als onze klanten. We schakelde reeds in 2016 over op een digitaal facturatie- & CRM systeem voor het operationele, keuken en logistiek gedeelte van onze evenementen. In onze ateliers, bureaus en magazijnen wordt een strikt verlichtings- en verwarmingsplan gebruikt. Al onze licht infrastructuur is voorzien van ledverlichting om zo energie te besparen en onze ecologische voetafdruk te verkleinen.
6. MVO: Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Bij Very Food Catering zijn we ook graag betrokken bij de samenleving. We proberen zoveel mogelijk lokale initiatieven te steunen, alsook werken we graag samen met lokale, startende of kleine leveranciers. Met ons uitgebreid netwerk is dit een win-win voor zowel onze klant als voor onze leverancier. Daarnaast voelen we ons verplicht om op tijd en stond iets terug te geven aan de maatschappij via vrijwilligerswerk, opleidingen, duaal leren, IBO werkplaats,…
7. Diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer
Bij Very Food Catering streven we naar inclusiviteit en diversiteit binnen ons team om een respectvolle en stimulerende werkomgeving te bevorderen. Op de werkvloer zijn alle medewerkers, ongeacht hun achtergrond welkom. Iedereen krijgt gelijke kansen om te groeien en bij te dragen aan ons Very Food Catering verhaal. Samen zijn we zoveel sterker. Etniciteit, gender, leeftijd, seksuele geaardheid of religie,… iedereen krijgt bij Very Food Catering gelijke kansen, zowel op werving, ontwikkeling en promotie.
8. (H)Eerlijke arbeidsomstandigheden
Dat we bij Very Food Catering een veilige werkomgeving garanderen, dat is een evidentie, zowel voor onze vaste medewerkers alsook voor alle freelancers en flexi-jobbers. Want het geluk van onze werknemers primeert, dan hebben we het niet alleen over de dagdagelijkse begroeting maar ook over kleine attenties bij Sinterklaas of Pasen. Daarnaast organiseren wij een jaarlijks nieuwjaarsfeest meet Secret Santa cadeaus want #takingcareofpeopleiswhatwedo geldt zeker ook voor al onze medewerkers.